ÇOCUKLAR YAZA HAZIR MI?

Okullar kapanıyor. Uzun bir tatil öğrencileri ve tabi aileleri bekliyor. Bazı aileler tüm yaz boyu çocukları ne yapacaklarını düşünmeye başladı. Yaz okulu seçenekleri ve bütçeler gözden geçiriliyor. Kimi aileler aile büyüklerine güveniyor. Çocuklara sorduğum zaman en çok aldığım yanıtları sıralarsam; tatile gideceğim, hiç ve bilmiyorum. Bu yanıtların hepsinde ortak nokta plansızlık. Tatil, uzun bir okul sürecinin sonunda dinlenme süresidir. Ancak bizim sistemimizde oldukça uzun bir yaz tatili var. Dinlenmek için bile uzun bir süre. Okullar açıldığı zaman çoğu kez düzenin bozulmuş olduğunu, çocukların uyku saatlerinin değiştiğini, alışkanlıklarının kaybolduğunu, okuldan uzaklaşıldığını görmenin nedeni plansızlıktır. Okula gider gibi düzenin sürmesi gereken şeyler, okul zamanına göre değişebilecekler iyi ayrılmalıdır. Tatil olması, çocukların gelişimleri için gerekli olan gece uykusuna daha geç gitmelerini gerektirmez. Aynı şekilde tatil demek sonsuz TV, bilgisayar, tablet kullanma zamanı değildir. Kontrolü kaybetmeden, yaşa göre düzgün ayarlamaları yapmak, gün içine bölünmüş ama zamanı belli birer saatlik kitap okuma, ders tekrarı vb. aktiviteleri yerleştirmek bu sorunları engeller. Ama geride doldurulması gereken yaklaşık üç aylık bir zaman kalacaktır.
Maddi sorunu olmayan ailelerde, özellikle ergenlik dönemi çocukları için yaz okulları, yurt dışı kampları, dil okulları seçenekleri doğru seçimlerdir. Spor aktiviteleri, eğlenme ve spor yapmış olma dışında yararlar da taşırlar. Basketbol, futbol, voleybol gibi takım oyunları paylaşmayı, paslaşmayı, arkadaşlarla iyi geçinmeyi öğretir. İyi bir koçun ya da antrenörün bu eğitimdeki katkısı büyüktür. Keşke her ailenin bütçesine uygun ya da ücretsiz yararlanabileceği, çocukların bir düzen içinde spor yapabilecekleri, yeni beceriler edinecekleri ve eğlenecekleri programlar olsa. Ama maalesef olmayabiliyor. O zaman büyük çocuklara yeni hobiler, arkadaşları ile birlikte olmasını sağlayacak düzenlemeler yapmak gerekir.

EVDEN UZAKTA…

Yaz tatillerinde büyükanneler ve babalar kurtarıcı olabiliyorlar. Kimi zaman aynı şehirdeki evlerinde, kimi zaman başka şehirlerde ya da yazlıklarda çocukların bakımına destek oluyorlar. Bu çözümün getirebileceği en büyük sıkıntı, büyüklerin çocuğun ebeveynleri kadar net kurallar koymayabilmeleridir. Bu durum aileler için sıkıntı yaratacaktır. Tekrar kuralları düzenlemek zaman alacaktır. Aile büyüklerinin, tanıdıklarının yanında kalabilen çocuklar için; 11 yaşından önce tanımadıkları bir ortamda ayrılığa katlanamazlar ve sorun çıkar. 11 yaştan sonra, iki haftayla başlamak üzere uygulanabilirler. Özellikle, anne-babaya aşırı bağımlı çocukların kendi kendilerine yetebildiklerini görmeleri açısından oldukça yararlı olur. Ama okul öncesi çocuklarının, yani kreş çocuklarının uzun süre anne-babalarının yanından ayrılmaları ve büyükanne/büyükbabaya götürülmeleri doğru değildir. Bu dönemde çocuklar anne-babanın onları bıraktığını, terk ettiğini düşünebilir. Uzun süreli ayrılıklara tahammülleri yoktur. 3-6 yaş arasında, en fazla bir hafta, o da iyi tanıdıkları birileriyle olma koşuluyla ayrı kalabilir. Bu nedenle, olanakları zorlayarak, çocuğun aile ile kalma şartları planlanmalıdır.
Çocuklar ve siz yaz tatiline hazır mısınız? Unutulmamalı ki çocukların her şeyden çok aileleri ile paylaşacakları zamana ihtiyaçları vardır. Onlara devamlı gidecek bir yer bulan, kendileri ile gittikleri tatilde arkadaşları var diyerek onunla eğlenceyi, tatili paylaşmayan aileler, hem çocuklarının gelişimine yapacakları olumsuz etkiyi, hem de hızla büyüyen çocukları ile geçirecekleri kısıtlı keyifli zamanları kaçırdıklarını unutmasınlar. Şimdiden herkese iyi ve verimli tatiller…

Facebooktwitterlinkedinmail