ÖZEL GÜNLERİN İŞLEVİ VARDIR

Yıl içinde seçilmiş bir çok gün var. O günlerde özellikle bazı konular gündeme gelir. En çok bilinen gün anneler günüdür. Ama onların dışında bazı hastalıklar ve sorunlar için seçilmiş günler vardır. Bu günler diğerleri gibi kutlama amacı taşımazlar. Bu günlerin amacı sorun hakkında farkındalık yaratmak, dikkat çekmek ve insanların hem korunmalarını hem de soruna sahip olan kişileri desteklemelerini sağlamaktır. Mart ayında biri geçtiğimiz hafta, diğeri ise önümüzdeki hafta olan iki önemli sorunun farkındalık günleri de bu amacı taşımaktadır. 21 Mart Down Sendromu Farkındalık günü ve 30 Mart Dünya Bipolar Günü. Her iki sorunun tanınması ve en önemlisi sahip olanların damgalanmadan  yaşamlarını sürdürebilmeleri için bilgilenmenin önemli olduğu iki gün ile mart ayını kapatacağız.

Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü

Down Sendromunu bir kromozom anomalisidir. İnsanda normalde 46 kromozom varken, sayının 21. Kromozomun fazla olması nedeni ile 47 olması sonucu oluşur. Yaklaşık 1000 doğumda bir görülüyor ve Türkiye’de yaklaşık 100 bin Down sendromlu olduğu tahmin ediliyor. Yani hergün ortalama 2 çocuk Down sendromu olarak doğuyor. Down swndromu olanları tipik yüz görünümleri nedeni ile kolayca tanıyabilirsiniz. Mongolizm de denilen sendrom sadece değişik yüz görünümü ile olmuyor. Kalp sorunları, tiroid sorunları, kas sorunları gibi fiziksel sorunların yanı sıra çeşitli düzeylerde zihinsel kavrama ve öğrenme sorunları olabiiyor. Annenin yaşının büyük olması en önemli oluş etkenlerinden biri. Anne karnında saptanabilir veya doğar doğmaz anlaşılır. erken dönemlerde sağlanacak olan aile ve tıp desteği ile eğitici özel okullar sayesinde Down sendromlu çocuklar geliştirilebilirler, eğitim ve ilgiyle sadece yaşam kalitesi yükseltilebilir. Oysa çoğu kez gidecek okul bulamıyorlar. Gittikleri yerlerde insanların bakışları ve soruları ile ayrımcılığa uğruyorlar. Dolayısıyla bugün farkına varılacak en önemli şey onlara diğer insanların sahip olduğu hakları vermek ve ayrımcılık yapmamaktır.

Dünya Bipolar Günü

Her yıl 30 martta olduğu gibi bu yılda Bipolar bozukluk derneklerinin ve Türkiye Psikiyatri Derneğinin bir günlük herkese açık toplantısı ile bipolar ve sorunlara dikkat çekilmeye çalışılacak. Jim Carrey, Mel Gibson, Catherine Zeta Jones, Kurt Cobain, Sinead O’Conner,Russel Brand, Britney Spears,Van Gogh gibi bir çok ünlünün sahip olduğu bu hastalık tedavi edildiğinde normal yaşantının sürdürülebildiği bir bozuklukdur. Bazı insanların yaşamının büyük bir bölümünde depresyon hakimdir, bir bölümünde ise gittikçe artan, dizginlenemeyen bir neşe, bir enerji bazen de bir öfke olur. İşte herşeyin artmış olduğu dönemlere manik dönemler, hastalık dönemlerinin bir kısmını depresyonda , bir kısmını ise manide geçirmeye de bipolar bozukluk ya da eski adıyla manik depresif psikoz deriz. Oluş nedeni bilinmeyen, daha iyi tedavi edilmesi sürekli araştırılan bir bozukluktur. Dönemleri tedavisi mutlaka ilaçlarla yapılır. Terapi ile ya da kendi kedine geçmesini beklemek yanlış olur. En önemlisi manik ya da depresif dönem geçtikten sonra hastanın yeniden nöbet geçirmesini engellemek yani korumak için kullanılan bazı ilaçlar vardır. Böylece hasta bu iniş çıkışları yaşamadan, sağlıklı olarak yaşamını sürdürebilir.Amaç anlamak, tanımak ve tedavi etmek olmalıdır. Hastalıklarla, hastalarla ilgili haberler çok dikkatli verilmeli,damgalamadan kaçınılmalıdır.

Facebooktwitterlinkedinmail