CİNSELLİK NEDİR?

Gelen sorulardan ve danışma konuşmalarından anlaşılan, cinsellik denildiğinde ne anlaşılacağı konusunda ailelerin aklının karışık olduğu. Bu nedenle bu hafta cinsellik denildiğinde nelerin anlaşılacağını gözden geçirelim istedim.
Cinsellik dendiği zaman ilk akla gelen, anatomik cinsiyetimizdir. Oysa biyolojik olarak cinsel organlar ve hormonlarla belirlenen cinsiyet, cinselliğin sadece bir parçasıdır. Cinsel organlar ve hormonlarla ilişkili olan üreme, cinselliğin diğer bir parçasını oluşturur.

Çocukluk döneminde gelişmeye başlayan cinsel kimlik, cinselliğin önemli bir bölümüdür. Ayrıca, cinselliğin amaçlarından biri haz almaktır. Bedensel temasın getirdiği haz duygusu da, cinselliğin içindedir.Cinsellik, kişinin fiziksel yapısını, kendisi ile ilgili olan yargılarını, seçimlerini, diğerleri ile ilgili olarak neler düşündüğünü ve tüm bunların yaşadığı çevre içerisinde ne anlama geldiğini kapsamaktadır. Yani, cinsellik kişinin kadın ya da erkek olmasından ve seksten daha çok şeyi ifade eder. Dünya Sağlık Örgütü cinselliği, fiziksel, duygusal ve ilişkilere yönelik bir kavram olarak ele alır. Çünkü cinsel sağlık, sadece cinsel sorunların ya da cinsel yolla bulaşan hastalıkların olmaması değildir. Bunları da içermekle beraber, aynı zamanda cinselliğe olumlu yaklaşımı, doğru ve güvenli eşle deneyimi, cinsel ayrımcılığı, baskıyı ve şiddeti de içerir. Cinselliğin sosyal ve manevi tarafları da göz önüne alınmalıdır. İçinde yaşanılan toplumun kadınlığa ve erkekliğe nasıl baktığı, onlara verdiği cinsel roller, aile kurumuna yaklaşımı, cinsel eğitim yolları, hatta yarattıkları filmler, müzikler ve diziler, cinselliğin sosyal yönünü oluşturur. İnançların ise cinsellik üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri vardır. Dinler bir yandan suçluluğu, korkuyu ve cinselliği reddetmeyi öğretirken, diğer yandan sevgiyi, ilişkilerin kurallarını ve değerini öne çıkartır.

Cinselliği Tanımlamak

Böylece herkes, kendi cinsiyetine, yaşadığı topluma, inançlarına göre cinselliği farklı bir yönü ile tanımlar. Buna rağmen herkes için, cinselliği oluşturan bu yönlerin ağırlığı farklı olabilir. Bazı yönlerin etkisi ise, bazı kişilerde hiç görülmeyebilir. Bu nedenle herkesin kendi cinsellik tanımını gerçekçi olarak yapabilmesi gerekir. Çünkü ancak o zaman çocuğumuzu cinsellik konusunda sağlıklı bir şeklide yönlendirebiliriz.
Çocuklar için cinsellik hakkında bilgi edinmek önemlidir. Çocukların, kendilerini sağlıklı olarak tanımlayabilmek için, kız ya da erkek olmanın değerli olduğunu bilmeye ihtiyaçları vardır. Ebeveynler çocuklarıyla vücutları ve cinsellikleri hakkında duygu ve davranışlarını konuştukları zaman çocuklar, cinselliğin ebeveynleri ile konuşulabilecek bir konu olduğunu öğrenirler. Cinselliğe ilişkin çocuklarınıza verdiğiniz bilgiler onların kendilerini iyi, sağlıklı ve normal hissetmelerine ya da utanıp, suçlu ve kötü hissetmelerine neden olabilir.
Çoğu kez çocuklarla cinsellik konusunda konuşmadığımızı ve onları yönlendirmediğimizi düşünürüz. Oysa fark etmeden söylediklerimiz ya da yaptıklarımız, cinselliğe bakışımızı ve değerlerimizi onlara yansıtır. Bazı çocuklar ebeveynlerinin ya da diğer erişkinlerin, farklı cinsiyeti aşağıladıklarını ya da dalga geçtiklerini görürler. Bu bile çocuğun kendini kız ya da erkek olduğu için mutsuz hissetmesine ya da karşı cinsten korkmasına, nefret etmesine neden olabilir.
Televizyon seyrederken öpüşen bir çifte bakıp “iğrenç” demeniz ya da sevişen çifte “bakma” diye bağırmanız, dışarı çıkan kızınıza “eteğin kısa” diye seslenmeniz, ona cinselliğe bakış açınızı yansıtmaktadır. Böylece o da bu cinsel yargıları öğrenmekte, kendi cinselliğini bu öğretiler üzerine yapılandırmaktadır. Ayrıca, değer yargılarınız ve davranışlarınız arasında büyük farklar varsa, çocuğunuzun aklının karışması kaçınılmaz olur. Bu nedenle çocuklarla konuşmadan önce, cinsellik konusunda kendi yargılarımızı değerlendirmeliyiz. Cinselliği nasıl algılıyoruz, cinsel ilişki konusunda fikrimiz ne, homoseksüeliteye (eşcinselliğe) nasıl bakıyoruz, mastürbasyon, evlilik dışı cinsel ilişki, cinsel eğitim konularında neler düşünüyoruz gibi soruları kendi kendimize sormamız gerekir. Ancak böylece çocuklara cinsellik hakkında doğru bilgileri, ön yargılarımızdan olabildiğince arınmış bir şekilde sunma şansımız olabilir.

 

Facebooktwitterlinkedinmail